Elérhetőségek

9700 Szombathely,
Hollán Ernő. u. 21.
Telefon: +36-94-316-387
E-mail küldése

Blog

2019. március 09., 18:36Hogyan méretezzük a függönyt?

Nézzük meg, milyen méreteket kell figyelembe vennünk, ha függönyt vásárolunk, és nem szeretnénk utólagos meglepetéseket. Egy esztétikus függöny ugyanis amellett, hogy eltakarja a kíváncsi szemek elől a belső teret, és még árnyékol is, az egész helyiség kinézetét fel tudja dobni, de csak akkor, ha jól mutatnak a rajta lévő redők.

Ne essünk abba a hibába, hogy mikor a függöny szélességéről van szó, akkor a takarni kívánt üvegfelület szélességéből indulunk ki. A függönynek nem az ablakhoz, hanem a karnishoz kell illeszkednie, így annak a méretéhez kell igazodnia. A karnisok pedig ideális esetben 20 centiméterrel lógnak túl az ablakon.
Tehát ha a karnis szélessége megvan, akkor elkezdhetjük kiszámolni, hogy milyen széles függönyre lesz szükségünk, hogy szép és esztétikus redőket kapjunk. Ennek a hossznak, mármint a karnis hosszának alapesetben a dupláját kell venni a fényáteresztő függönyök esetében, míg az egyszerű táblafüggönyöknél, mivel ott ugye nincsenek redők, elég a szélességet 1,2-el megszorozni. Abban az esetben, ha szép minták vannak a függönyön, melyet szeretnénk egészében láthatóvá tenni, vagy egy sötétítő függöny esetében, ahol pedig nem mutatnak olyan jól a redők, a szorzószám 1,5. 
Ha dekor függönyöket szeretnénk az ablakra, amik tényleg csak dekorálásra szolgálnának, és nem szándékozzuk őket húzogatni, hanem csak esztétikusan össze vannak szalagozva az ablak két végénél, akkor ezekből bőven elég 1,5-1,5 méter széles darab mindkét oldalra. 
Ha a szélességgel megvagyunk, akkor jöhet a hossz. Ha előre megvásárolt anyagból varratnánk függönyünket, akkor a hosszúságon mindig kell egy fél méter ráhagyás, mert a szabásnál körülbelül ennyi esik le. Ne de meddig is érjen a függöny? Szerintem az a legszebb, mikor a függöny egészen leér, vagyis a padló és a függöny alja között csak körülbelül 5 cm van. Sőt ha ennél is hosszabb, és kicsit meg is ültetjük a függönyt, azzal igazán arisztokratikus hatást érhetünk el. Rövid, az ablak aljáig érő függönyt leginkább a konyhában érdemes használni, hogy ne legyen útban takarításkor.


« Vissza az előző oldalra!

Függönyözön Kft - Magyar