Elérhetőségek

9700 Szombathely,
Hollán Ernő. u. 21.
Telefon: +36-94-316-387
E-mail küldése

Blog

2019. március 08., 16:12Függönymosás – ha jót akarsz magadnak

A függönymosás nem egyszerű feladat, ezért érdemes megnézni, hogyan lehet a legegyszerűbben, a legkevesebb munkával és minimális porral megúszni.

Mielőtt leszedjük őket, a sötétítő függönyökön végigmehetünk porszívóval, és a karnisokon is – persze csak óvatosan, kis szívóerővel, hiszen ezeket az anyagokat nem erre tervezték. Így kevesebb port hordunk szét a lakásban, és kevesebb jut a mosógépbe is, nem szürkíti a textilt. A vastag sötétítő függönyöket mossuk külön a vékony dekorfüggönyöktől, ugyanígy a színes anyagokat a fehérektől. A konyhai függönyöket egy kevés zsíroldóval be is áztathatjuk, ha nem akarjuk együtt mosni őket más fehér függönyökkel.

Ha a fehér függönyeink sárgulását szeretnénk visszafordítani, megpróbálhatunk néhány praktikát. Tehetünk literenként 5 dkg szódabikarbónát vízbe, és áztassuk a textilt néhány órán át. Kipróbálhatjuk a konyhasót is, ekkor 10 dkg-ot tegyünk egy liter vízbe. Ha komolyabb savas hatást akarunk elérni, próbálhatjuk a citromleves áztatást. Ez legyen minél töményebb, de maximum 30 percig, utána pedig többször öblítsük át.

Lehet, hogy ezek után – ha kevésbé szennyezett a függöny – elég egy öblítés, és a víz kinyomkodása, nem biztos, hogy ki kell tennünk az anyagot olyan drasztikus hatásnak, mint a gépben való mosás. A függönyt ne mossuk más ruhákkal együtt. Mielőtt a gépbe tesszük, szedjünk le minden csipeszt, karikát, így nem akadnak bele a dobba. Ha belevarrt karikák vannak, használjunk mosózsákot, vagy akár egy párnahuzatot.

Ha van a gépen függönymosó program, használjuk azt, ha nincs, akkor maximum 40 fokon, kímélő programmal mossunk, centrifugázás nélkül. Színes függönyök esetén figyeljünk a színekre, és lehet, hogy színfogót is használnunk kell.

Ha kivettük a gépből, ne csavarjuk ki a függönyöket, legfeljebb összehajtva nyomkodjuk ki valamelyest. A függönynek az a legjobb, ha még nedvesen fel tudjuk aggatni a helyére, hogy ott száradjon meg. Így vasalni sem kell, és ezzel magunkat is kíméljük. Arra viszont figyeljünk, hogy ne túl vizesen tegyük fel a függönyöket, mert a nagy súly maradandó nyúlást okozhat.

És főként, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy az adott anyag mosható, de értékes, akkor inkább ne kockáztassuk a mosást.

 

« Vissza az előző oldalra!

Függönyözön Kft - Magyar