Elérhetőségek

9700 Szombathely,
Hollán Ernő. u. 21.
Telefon: +36-94-316-387
E-mail küldése

Blog

2019. március 02., 09:42Függöny a nappaliban – többet mond rólad, mint gondolnád

Egyszer egy ismerősöm lakásában volt dolgom – ezúttal nem függönyök miatt – és a nappaliban rögtön feltűnt, hogy mennyire összhangban vannak egymással a függönyök és a bútorok, színükben, anyagukban, meg úgy egyáltalán. Igen, egy idegen helyre belépve sok mindent megtudhatunk az ott élők ízlésvilágáról, igényességéről. Harmónia, visszafogottság, kreativitás, merészség, vagy éppen ötletszerűség – megannyi lehetséges hívószó, ami első benyomásként megfogalmazódhat bennünk.

Ezek után lássuk, valójában miért is van szükség függönyökre a nappaliban? A fényáteresztő függönyök nevükhöz méltóan a fényt – valamelyest tompítva és szétszórva – átengedik, de a  belátást megakadályozzák. A sötétítő függönyöknek egyik csoportja valóban sötétít, a másikuk leginkább dekorációs célt szolgál. Ha nincs egyéb árnyékoló szerkezetünk, és fontos, hogy a fényt kizárjuk, alkalmazzunk dim-out vagy black-out függönyt. Az előbbiek kb. 70%, az utóbbiak 100% fényzáró tulajdonsággal rendelkeznek, ezért érdemes időben meggondolnunk, hogy biztosan szükségünk lesz-e tökéletes sötétségre a helyiségben, vagy elegendő a jótékony félhomály. 
Ha sötétítő és fényáteresztő függönyt is szeretnénk, figyeljünk arra, hogy a két anyag stílusa és színe harmonizáljon egymással is. Vannak olyan függönypárok, amelyeket kifejezetten egymáshoz igazítva alkottak meg. Fontos az anyag mintázata is. A nagymintás anyagok nagy belmagasság mellett, tágas térben érvényesülnek igazán, ezért kis belmagasságú és kis alapterületű szobába apróbb mintázatú függönyt válasszunk. A csíkokkal is játszhatunk: a függőleges csíkozással nyújthatjuk, míg a vízszintessel szélesíthetjük, ugyanakkor össze is nyomhatjuk a teret.
A függönyök színeivel egyedivé tudjuk tenni a nappalit. Vagy úgy, hogy teljes összhangban vannak a helyiség bútoraival és a falak színével, vagy éppen úgy, hogy erőteljes kontrasztot képeznek azokkal. Jellemzően semleges környezetben izgalmas ellentétet teremthetünk egy jól megválasztott, élénk színű anyaggal.  Arra azonban figyeljünk, hogy például a nappaliban, konyhában, ahol fontos a kilátás, világosabb fényáteresztő függönyt válasszunk. Hálószobába bátran választhatunk sötétebb színűt is.
Gondoljunk arra is, hogy ha hosszú évekig szeretnénk gyönyörködni az anyagokban, akkor magas minőségű terméket válasszunk. Ezek az anyagok sokkal kevésbé fakulnak, megőrzik tartásukat, sokáig értékei lehetnek a lakásnak – hogy valóban rólunk szóljon az otthonunk. 


« Vissza az előző oldalra!

Függönyözön Kft - Magyar